mesto@steti.cz   416 859 315     

Cena tepla by ve Štětí pro rok 2024 měla stoupnout zhruba o 20 procent. Po sérii jednání to uvedli zástupci výrobce tepla – společnost Mondi Štětí a distributorská společnost Energie AG, která vlastní místní firmu R A T E s.r.o.

U jednání byl přítomen i starosta města Štětí Miroslav Andrt, který výsledky trojstranného jednání shrnul následovně: „Jakékoliv zdražování netěší nás ani naše spoluobčany, protože se promítne do našich rozpočtů i hospodaření našich školských zařízení, a zbyde tak v reálu méně peněz na řešení jiných priorit. Na druhou stranu i my chápeme, že nelze cenu tepla a teplé vody držet pod výrobními náklady. A vzhledem k tomu, že pro rok 2023 jsme získali velký bonus, kdy nás zdražování na rozdíl od zbytku republiky zasáhlo jen symbolicky, tak v novém roce se již ta situace musí vůči tržním podmínkám narovnat. Přes to všechno děkuji našemu výrobci i distributorovi tepla a teplé vody, že přistoupili nakonec na maximální možný kompromis a zachovali férovost a značnou míru solidarity, kdy se navýšení cen těchto médií pro rok 2024 bude pohybovat průměrně kolem dvaceti procent.

Každopádně budeme tuto problematiku nadále velmi bedlivě sledovat včetně porovnání s dalšími městy, kdy lze získat velmi věrohodná data z přehledů cen zveřejněných na Energetickém regulačním úřadu.“

Průměrná koncová cena tepla se tak oproti roku 2023 zvýší přibližně o pětinu. „Minulý rok jsme, i přes výrazný růst cen energií, cenu tepla zvýšili jen nepatrně a podpořili jsme občany Štětí tím, že měli jednu z nejnižších cen v celé republice. To bylo možné i díky našim dlouhodobým smlouvám na paliva pro výrobu energie a tepla, které jsme měli s našimi dodavateli. Ty v roce 2023 vypršely a bylo nutné je znovu vyjednat. Jejich nové podmínky už výrazně ovlivnila inflace a nové ceny paliv.

I přes současný pozitivní trend je cena paliv mnohem vyšší v porovnání s minulostí, což výrazně ovlivňuje ceny vyráběného tepla. To jsme bohužel museli nyní promítnout do cen vyráběného tepla pro rok 2024. Ty však i nadále zůstanou na příznivé úrovni ve srovnání s cenami v ostatních městech a obcích,“ uvedl po jednání nový generální ředitel společnosti Mondi Štětí Miroslav Zítka.

Nárůst ceny je dle ředitele společnosti ENERGIE AG Pavla Matějky očekávaný, nicméně stále jsou hodnoty oproti jiným městům nízké. „Konečná cena tepla bude také negativně ovlivněna i zvýšením sazby DPH na 12 % a doznívající inflací, stále však zůstává teplo od R A T E s. r. o. ekologicky a ekonomicky nejvýhodnější zdroj vytápění pro obyvatele Štětí,“ uvedl Pavel Matějka.

Společnost Mondi spolu s firmou R A T E a zástupci města Štětí v rámci jednání nalezli řešení, které respektuje potřeby občanů a zároveň umožní udržet kvalitu dodávek tepla.
„Dlouhodobě se snažíme pečovat o naše sousedské vztahy, což jsme potvrdili i v listopadu. Navzdory prodloužené odstávce jsme zajistili pravidelné dodávky tepla do města z náhradního zdroje, přičemž jsme čelili výrazným nákladům, které s tím byly spojeny. Při této příležitosti také děkujeme za pochopení a trpělivost občanů města Štětí při realizaci odstávky,“ dodal Miroslav Zítka. 

Teplota: 16.2°C
Kalendář akcí
  • KČT: Satalice - Jenštejn
    03.07.202403.07.2024
  • Sladký život
    03.07.2024 19:00 - 20:41
  • Hrabě Monte Christo
    04.07.2024 19:00 - 21:59
  • Já, padouch 4
    05.07.2024 18:00 - 19:34
  • Já, padouch 4
    06.07.2024 18:00 - 19:34

Prohlášení o přístupnosti
Domů
Radnice a samospráva
Úřední deska
Vyhledávání
Kontakty
Mapa stránek